اسپم (spam) چیست؟

اسپم (spam) چیست؟

برای همه ما بارها پیش آمده که در داخل ایمیل و یا نرم افزارهای دیگر مورد حملات پیام های تبلیغاتی و یا ویروس از طرف شرکت و خدمات خاصی قرار گرفته‌ایم و گاهی این سیل از پیام‌ها به مذاقمان خوش نمی‌آید. آیا به راستی منبعی که این ایمیل‌ها را ارسال می‌‌کند کجاست؟ راه مقابله با آنها چیست؟

پیام‌های بدون هدفی که به صورت اتوماتیک برای اشخاص فرستاده می‌شوند را اسپم یا هرزه نامه (spam) می‌گویند. این نوع از تبلیغات حجم زیادی از شبکه‌های دیجیتال را درگیر کرده است به طوری که با اطمینان می ‌توان گفت که اسپم در تمامی شبکه دیجیتالی دیده می‌شود. اکثر مردم از طریق حساب ایمیل یا پیامک هایشان پیام‌های متعددی دریافت می‌کنند که این پیام‌ها حاوی مطالب متنوعی مانند داروهای گیاهی، بسته‌های اینترنتی، جوایز و موارد دیگری هستند اما داستان به همین جا ختم نمی‌شود و اسپم‌ها در قالب‌های مختلفی از جمله پیام رسان‌ها، وبلاگ‌ها، وب‌سایت‌ها و گروه‌های خبری نیز یافت می‌شوند.

پیدایش Spam

امروزه با وجود پیشرفت تکنولوژی ابزارهای زیادی مانند spam filter و sparnassassin برای مقابله با spam طراحی و ساخته شده ‌اند اما مشتریان و کاربران از گزند اسپم مصون نبوده ‌اند. برای ارسال ransomware و keylogger و Trojan از اسپم استفاده می ‌شود و این موارد توسط spam ارسال می‌گردد.

شاید برایتان جالب باشد که بدانید نام spam از یک داستان نشات گرفته است. پیشخدمت رستورانی به مراجعینی که راجب غذا‌ها سوال می‌کردند فهرستی از غذاهایی را می‌داد که همگی با spam درست شده بودند و در واقع بر روی تمام میز‌ها اسپم وجود داشت. اسپم نام یک برند کنسرو دقیقا با همین نام یعنی Spam است و این کنسرو که بسیار معروف در اکثر فروشگاه‌های خارج از کشور یافت می‌شود.

انواع اسپم

در ادامه به برسی انواع اسپم می‌پردازیم:

۱_ کامنت اسپم

وقتی که دارای یک وب‌سایت یا وبلاگ هستید در قسمت نظرات شاید با این نوع از اسپم برخورد کرده باشید. در این نوع از spam مطالب غیر عادی با محتوای نامعلوم توسط یک ربات انتشار داده می‌شود که هیچ گونه ربط و ارتباطی با موضوع مطرح شده شما در قسمت نظرات ندارد که گاهی اوقات تبدیل به spam mail می‌شود. بهترین راه برای جلوگیری از این گونه مشکلات وارد کردن کد captcha است تا پرسش کاربران قبل از وارد شدن به قسمت نظرات وب‌سایتتان تست شوند بعد اجازه ورود را پیدا کنند.

۲_ ایمیل اسپم

بهترین آمار spam را پیام‌های ایمیلی شامل می ‌شود. بر اساس تخمین منابع آگاه حدود ۸۰ تا ۸۵ درصد از ایمیل‌ها را اسپم در بر می‌گیرد و گاهی اوقات به ۹۵ درصد نیز می‌‌رسد. در ایمیل spam تعداد زیادی پیام با حجم زیاد بدون درخواست به صورت پی ‌درپی به شما ارسال می‌شود و بیشتر حاوی محتوا‌های تجاری هستند. این اسپم‌ها اکثرا با هک کردن ایمیل کاربر اتفاق می‌افتد.

۳_ پست اسپم

گروهی از انجمن‌‌های محلی که در موضوع به تبادل نظر گفتگو و اختلاف می‌پردازند گاهی اوقات مورد حملات پست spam قرار می‌گیرند که در واقع درج اسپم است و به این اختلال‌ها پست اسپمی گفته می‌شود و به این شکل نمایان می ‌شوند. استفاده کردن از شکلک تنها و بدون عنوان یا متن، استفاده از چت روم به عنوان انجمن، تشکر کردن از پست‌های ارسالی در حالی که دکمه سپاس برای این کار وجود دارد از جمله مواردی هستند که شامل پست‌های اسپمی هستند.

۴_ یوزنت اسپم

این نوع از روش اشتراک گذاری فایل یکی از قدیمی‌ترین سیستم‌ها به حساب می ‌آید و گاهاً نظراتی وجود دارد که از اینترنت نیز قدیمی‌تر محسوب می‌شود. موضوع‌هایی که در یوزنت به اشتراک گذارده می‌شوند شامل محتوای سیاسی، اجتماعی، علمی و تخیلی هستند. یوزنت سیستمی شبیه به ایمیل دارد ولی تفاوتش این است که وقتی شما یک فایل را در آن قرار می‌دهید همه امکان مشاهده کردن و در صورت آپلود کردن آن را خواهند داشت.

در یوزنت نیز از تیررس Spam در امان نیستید و اسپم این گونه در یوزنت وارد می‌شود که وقتی همه افراد مشغول بحث در مورد جریان خاصی هستند پیام‌های نامرتبط و نامفهوم به سرعت در صفحه شما مشاهده می‌شود که همه افراد امکان مشاهده پیام‌ها را دارند و در واقع کسی که این پیام‌ها را در یوزنت ‌مخابره می‌کند، spam در نظر گرفته خواهد شد.

۵_ پیامک اسپم

به دلیل کاربرد زیاد پیامکی در کارهای تمامی اشخاص حضور Spam پیامکی نیز در این نوع ارتباط نقش پررنگی دارد. گاهی اوقات شاهد دریافت پیام‌هایی هستید که در آن این گونه برایتان دلبری می‌کنند، مثلا شما برنده جایزه ویژه‌ی ما هستید و با این کد جایزه خودتان را دریافت کنید عدد ۵ را ارسال کنید و بسته را درب منزل تحویل بگیرید و سپس نام و نام خانوادگی تان را وارد کرده و یکی از ۱۰۰ برنده خوش شانس ما باشید.

توجه داشته باشید برای جواب دادن به این گونه از پیامک‌ها عجله نداشته باشید زیرا شخص اسپم که این پیامک ها را برای شما ارسال می‌کند می ‌تواند با جوابی که از جانب شما دریافت می‌کند به تمامی اطلاعات شخصی و خصوصی شما دسترسی داشته باشد و یا مبلغی را از حسابتان به سرقت ببرد. پس در صورت مواجه با چنین پیام‌هایی از وب‌سایت مورد نظر خارج شده و تبلیغی که برای شما به نمایش درآمده را ببندید.

مهم‌ترین راه‌کارهای مقابله با اسپم

ما قصد داریم در ادامه برای شما چندین راه‌حل مناسب برای مقابله با spam را بیان کنیم تا شما به راحتی با این مشکل مواجه نشوید:

۱_ جواب ندادن به اسپم‌ها

به هیچ عنوانی سعی نکنید تا جواب اسپم را بدهید. زیرا کسانی که این اسپم‌ها را می‌فرستند با جواب دادن شما به واقعی بودن آدرس اصلیتان پی خواهند برد و شما را مورد حمله اسپم‌های زیادی قرار خواهند داد.

۲_ استفاده کردن از ایمیل

استفاده از دو ایمیل نیز یک راهکار مناسب است زیرا با یکی از ایمیل‌ها به وب‌سایت مورد نظر رفته و کارهای ثبت نام را انجام می‌دهید و با ایمیل دیگر پیام‌های خصوصی که دارید ارسال می‌کنید.

۳_ بلاک کردن اکانت

اگر به محض اینکه شاهد این بودید که برای ایمیل خصوصی تان نیز Spam ارسال شد آن را سریعاً بلاک کنید و در دیگر اکانت‌های‌تان نیز اینگونه عمل کنید.

۴_ گول پیشنهادات وسوسه انگیز را نخورید

در اکثر موارد عنوان spam وسوسه کننده است، مثل برنده شدن مقداری پول یا ماشین، ساعت، جواهرات و چیز‌های ارزشمندی که توجهات افراد را به خود جلب کند. در واقع این یک ترفند است برای جذب شما پس به هیچ وجه گول این ترفندها را نخورید.

۵_ کنترل کردن ایمیل

شما می‌توانید با استفاده ازout look ایمیل‌های خود را کنترل کنید و از طریق آن ایمیل‌هایتان را مشاهده کنید. Out look پوشه‌ای دارد به نام junk mail که ایمیل‌هایتان را در آن پوشه قرار می‌دهید و اقدام به خواندن و پاکسازی آنها می‌کنید.

۶_ عضویت در گروه‌ها وب‌سایت‌های

در صورتی که نیاز ندارید به عضویت در گروه‌ها و یا وب‌سایت‌ها در نیاید زیرا بعضی از این وب‌سایت‌ها ایمیل مخاطبانشان را برای درآمدزایی به شرکت‌ها می ‌فروشند و این شرکت‌ها برای فرستادن اسپم از آنها استفاده می‌کنند.

تاریخچه اسپم

spam از سال‌ها پیش مورد استفاده قرار گرفته است و اولین بار توسط گری فورک در سال ۱۹۷۸ ارسال گردید. گری برای تبلیغ شرکتش ۶۰۰ نامه را به کاربران فرستاد و خود را در زمره اولین شخص ارسال کننده اسپم قرار داد.

متخصصان آزمایشگاه‌های سوفوسلِس توسط دریافت پیامک‌های که از برخی شرکت‌ها فرستاده شده بود دریافتند که در مدت سه ماه در سال ۲۰۰۷ آمریکا بیشترین سهم را در فرستادن پیام‌های اسپمی داشته است. بر اساس آماری که این موسسه اعلام کرده است ۲۸/۴ ٪ از کل اسپم‌های موجود در دنیا از آمریکا منتشر می‌شوند. از دیگر کشورهایی که نقش بسیاری Spam دارد کشور کره جنوبی است که با ۵/۲ ٪ دومین کشور بخش کننده اسپم در دنیا است. هزاران کامیپوتر با نام زامبی در ایالات متحده وجود دارد و اسپمرها برای فرستادن spam از آن استفاده می‌کنند‌.

سخن پایانی

تمامی راه‌کارهایی که شما به صورت ناخواسته با آنها در ارتباط هستید تا از موضوع یا خبری اطلاع پیدا کنید، Spam تلقی می‌شود. پس هواستان به پیامک‌ها، ایمیل‌ها، تلفن‌ها و انواع تبلیغات باشد و با توجه به راه‌کارهایی که در این مقاله به آن‌ها اشاره کردیم عمل کنید. امیدواریم با تحولاتی که در عرصه تکنولوژی صورت می ‌گیرد روزی فرا رسد تا تمامی اشخاص از گزند هر نوع مزاحمت و اسپمی در امان باشند و مجبور نباشند تا هر نوع پیام و خبری را که دوست ندارند مشاهده کنند.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.