دیباگ (Debug) چیست؟ 3 مدل خطای کدنویسی

دیباگ (Debug) چیست؟ 3 مدل خطای کدنویسی

به صورت کلی تمامی برنامه‌نویسان در سرتاسر دنیا در مواقعی که در حال توسعه نرم‌افزار هستند، به باگ‌های نرم‌افزاری زیادی برخورد کرده‌اند. برای پوشش دادن به این مشکل توسعه دهندگان تمامی تلاش خود را می‌کنند که یک نرم‌افزار دراختیار کاربران و مخاطبان قرار دهند که با کمترین خطای ممکن همراه باشد، با توجه به این موضوع دیباگ کردن را باید یک از مهم‌ترین کارهایی دانست که از طریق آن می‌توان نرم‌افزارها را توسعه داد.

آشنایی با دیباگ

دیباگ به فرآیندی گفته می‌شود که طی آن خطاها و اشکالات احتمالی یک نرم‌افزار شناسایی و برطرف خواهد شد. زمانی که یک برنامه نویس مشغول کدنویسی یک نرم افزار می‌باشد، امکان دارد در طول این پروژه باگ‌ها و اختلالاتی برای برنامه‌نویس ایجاد شود که آنها باید برای از بین بردن مشکلات به وجود آمده به صورت مرتب کدها و دستورات خودشان را دیباگ کنند تا از این مشکلات را به خوبی برطرف ساخته و بتوانند فرآیند کد نویسی را به خوبی مدیریت کنند.

با توجه به این که در پروسه کد نویسی خطاهای نوشتاری زیادی به وجود می‌آید و این خطاها سبب می‌شوند تا عملکرد نرم‌افزار با مشکل و اختلال همراه شود، اگر این خطاها از بین نروند نتیجه نهایی خروجی نرم‌افزار را با مشکلات زیادی همراه می‌کند و برنامه‌نویس از نتیجه کلی رضایت نخواهد داشت، برای پوشش دادن به این موضوع از فرآیند دیباگ استفاده می‌شود تا کلیه‌های خطاها و اشکالات به وجود آمده از بین رود. 

انواع روش‌های دیباگ

در زمان به وجود آمدن باگ‌های مختلف منشاء آنها متفاوت است، با توجه به این موضوع عملیات دیباگ کردن کدهای یک نرم‌افزار نیز به چندین روش انجام می‌شود‌، در ادامه به برسی متداول‌ترین باگ‌های برنامه‌نویسی و روش‌هایی که می‌توان به این اختلالات اشاره کرد خواهیم پرداخت:

۱_ Semantics خطاهای معنایی

در کد‌نویسی یک سری خطا وجود دارد که با توجه به اینکه از لحاظ ساختاری به صورت درستی نوشته شده‌اند، اما از نظر معنایی با اشتباهاتی همراه می‌باشد، به این گونه خطاها Semantics یا همان خطاهای معنایی گفته می‌شود. به عنوان مثال امکان دارد که شما در برنامه‌نویسی یک عدد را به صفر تقسیم کنید که انجام این عمل در ریاضیات غیر ممکن می‌باشد.

۲_ Logic خطاهای منطقی

خطاهای منطقی را باید جزوء سخترین خطاهایی محسوب کرد که در برنامه‌نویسی وجود دارد، برای برطرف‌سازی و از بین بردن این خطاها زمان زیاد از متخصص برنامه‌نویس تلف خواهد شد. خطاهای منطقی در صورت اتفاق می‌افتد که کدهای نوشته شده از لحاظ نوشتاری درست باشد ولی نرم‌افزار مورد نظر به درستی قادر نخواهد بود تا آن را اجرا کند، در واقع اگر موفق به اجرای آن شود کدهایی که در انتها به دست می‌آیند صحیح نیستند.

برای برطرف سازی این خطاها برنامه‌نویسان باید گاهی اوقات تمامی خط‌های نوشته شده را خط به خط بخوانند، زیرا اصول خطاها توسط دیباگ شناسایی نشده و هیچ گونه اثری از خودش به جا نمی‌گذارد. گاهی اوقات ممکن است که برخی از این خطاها به سرعت شناسایی شوند ولی امکان دارد که برخی از آنها نیاز به زمان زیادی دارد.

۳_ Syntax خطاهای نوشتاری

Syntax به نوع نوشتار و قواعدی که در کدهای برنامه‌نویسی وجود دارد گفته می‌شود، خطای نوشتاری یکی از رایج‌ترین عواملی محسوب می‌شود که در نرم افزارهای برنامه‌نویسان ایجاد مشکل و اختلال می‌کند. وقتی که یک برنامه‌نویس نتواند کدهای خود را به درستی تایپ کند، نرم‌افزاری که این کار را انجام می‌دهد با خطا و اشکال مواجعه خواهد شد. در زمان به وجود آمدن خطاهای نوشتاری در زبان‌های پایتون و php از اجرا شدن نرم افزاز جلوگیری خواهد شد، ولی زبان‌های کد نویسی css و html حساسیت زیاد به Syntax دارند.

سخن پایانی

دیباگ را باید فرآیندی دانست که طی آن ایرادات یک نرم‌افزار و سخت‌افزار برطرف می‌شود، این پروسه را باید از زمان آغاز برنامه‌نویسی، تولید کد و بعد از پایان کار انجام داد.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.