- مقالات متفرقه
- فناوری مالی (fintech) چیست؟ 7 مدل مختلف آن
فناوری مالی (fintech) چیست؟ 7 مدل مختلف آن
در سالیان اخیر در خیلی از حوزهها نام فناوری مالی زیاد به گوش میخورد، fintech در واقع به نوعی فناوری گفته میشود که باعث میشود کارها و خرید فروش اقتصادی با سرعت بالایی انجام شوند. Fintech به اصطلاحی گفته میشود که از آن در تعریف کردن فناوری مالی استفاده میکنند و تمامی فناوریهای که در خدمات مالی مانند مصرف کنندگان و مشاغل گوناگون مورد استفاده قرار میگیرند را شامل میشود.
فینتک برگرفته از اصطلاح (Financial technology) است. Fintech به صنعتی گفته میشود که در فضای اقتصادی فعالیت دارد و هدف آن این است که با تکنولوژی که در اختیار کمپانیها قرار میدهد باعث خواهد شد تا خدمات مالی بهینه تر و کارآمدتری را ارائه دهند. استارتها را باید از شرکتهایی دانست که زمینه فین تک مشغول هستند و تمامی تلاششان این است که با به چالش کشیدن شرکتهای سنتی فعال در این حوزه حرفی برای گفتن در سیستم مالی داشته باشند.
فهرست مطالب
Toggleانواع فناوری مالی
باید گفت که استارتاپها و کسب کارهایی زیادی هستند که از فین تک برای پیشبرد اهدافشان استفاده میکنند، ما در ادامه به مهمترین آنها اشاره خواهیم کرد:
۱_ فین تک در (اینشورتک)
اینشورتک به کسب کارها و استارتاپهایی گفته میشود که با توجه به استفاده از قابلیتهای فناوری، خدماتی را در راستای بیمه انجام میدهند. هدف اصلی که اینگونه سازمانها دنبال میکنند این است که تمامی کارهای بیمه مانند بیمه شخص ثالث، بیمه عمر، بیمه تکمیلی و بیمه درمان را انجام میدهند.
۲_ فین تک در (رگ تگ)
رگ تگها به فناوریهای قانون گذاری گفته میشود که امکان کاهش هزینههایی که در فرآیند خدمات مالی رخ میدهد را دارد، از دیگر کاری که انجام میدهد این است که با توجه به شرایطی که برای بانکها ایجاد میکند باعث خواهد شد تا بانکها بتوانند با دقت بیشتری بر روی نحوهی اجرای قوانین نظارت کافی را داشته باشند.
۳_ فین تک در (سرمایه گذاری)
فین تکهای سرمایه گذاری این امکان را در اختیار افراد قرار میدهند تا بتوانند با استفاده از تلفن همراه هوشمندی که دارند ابزارهای مالی خود را به راحتی خرید و فروش کنند.
۴_ فین تک در (وام دادن)
سازمانها و بانکهای که مبالغی را به عنوان وام در اختیار افراد میگذارند با استفاده از فین تک میتوانند شرایط دریافت وام را برای افراد به صورت آنلاین مهیا کنند. وامهای دیجیتالی راهکاری مفید و موثر است برای توسعه دادن به فین تک.
۵_ فین تک در (خدمات پرداخت)
خدمات پرداخت را باید یک نوع شناخته شده از فین تک در میان افراد دانست، زیر افراد میتوانند با استفاده از این خدمات، پول کارت به کارت کرده و این کار در مدت زمان کوتاهی و به روش الکترونیکی انجام میشود.
از دیگر فین تکهای خدمات پرداخت باید به خدمات پرداخت تلفن همراه اشاره کرد که تقریبا تمام افراد با این نوع از خدمات آشنا هستند. پی پینگ و پی بال را باید از شناخته شدهترین شرکتهایی دانست که در حوزه خدمات بانکی به فعالیت مشغول هستند.
۶_ فین تک در (رمیتنس)
رمینتس به خدماتی گفته میشود که از طریق آن کسانی که قصد مهاجرت به دیگر کشورها را دارند، میتوانند پولهای خود را با آن جابه جا کنند و به راحتی امکان انتقال پول را در تمامی نقاط دنیا دارند.
۷_ فین تک در (ارزهای رمز نگاری شده)
ارزهای رمزنگاری شده به پولهایی اینترنتی گفته میشود که با استفاده از فناویهای مختلف به صورت آنلاین رمزنگاری میشود، از نمونههای بارز آن میتوان به رمز دیجیتال بیت کوین اشاره کرد. تنها فرقی که این دسته از پولها با پولهای فیزیکی دارند این است که ارزهای رمزنگاری شده جنبه فیزیکی ندارند.
معرفی سیستمهای فناوری مالی معروفی که در ایران فعالیت دارند
- زرین پال
- بیمیتو
- بیت پی
- فون پی
- والکس
- آپ
- بیمه بازار
- ایزی پی
- تومن
- نوبیتکس
- لندو
سیستم فناوری مالی چه مزایا و چه معایبی دارد
در ادامه به برسی مزایا و معایب fintech میپردازیم:
مزایا
- انتخاب وسیع یکی از مزایایی است که فین تک دارد و با توجه به این مزیت مصرف کنندگان میتوانند بدون در نظر گرفتن هیچ گونه محدودیت مکانی و از راه دور خریدهای خود را انجام دهند، در واقع مصرف کننده میتواند با توجه به اینکه قدرت انتخاب وسیع از محصولات و خدمات را دارد، از آن سود ببرد.
- ارائه محصولات شخصیتر را باید یکی دیگر از مزیتهای فناوری مالی محسوب کرد. شرکتهای فین تک با استفاده از این روش میتوانند اطلاعات بیشتری را از مشتریانشان به دست آورده و با استفاده از این داده خدمات بهتری را میتوانند به مشتریان ارائه دهند.
- با توجه به اینکه محصولات فین تک از طریق اینترنت و به صورت آنلاین به کاربران ارائه میشوند، مصرف کنندگان را قادر میسازد تا با توجه به دسترسی راحتی که برایشان ایجاد شده است از استفاده کردن آن لذت ببرند.
- انجام شدن معاملات ارزانتر از دیگر مزایایی است که فناوری مالی برای افراد ایجاد میکند، با توجه به اینکه بعضی از شرکتهای فین تک امکان دارد نیازی به سرمایه گذاری در سازهای فیزیکی مثلا (ایجاد کردن یک شعبه) نداشته باشند، این احتمال وجود دارد که پیشنهادات ارزانتری را به مصرف کنندگان ارائه دهند.
معایب
- با توجه به اینکه محصولات شرکتهای فناوری مالی به صورت آنلاین در اختیار افراد قرار میگیرد، این امکان وجود دارد که افراد تصمیمهای بدون اطلاع و سریعی را اتخاذ کنند.
- هنوز هستند افرادی که از تکنولوژیهای امروزی مانند اینترنت، تلفن هوشمند و رایانه محروم هست ند، با توجه به اینکه خدمات فین تک از این طریق به افراد ارائه میشود امکان استفاده برای این افراد وجود ندارد و به نوعی از دریافت این خدمات محروم میشوند.
- به دلیل اینکه محصولات مالی شرکتهای فین تک به صورت آنلاین خرید و فروش میشوند، این احتمال وجود دارد که اطلاعات شخصی افراد در اختیار سودجو و هکرها قرار گیرد و این افراد قربانی جرائم اینترنتی شوند.
سخن پایانی
تمامی شرکتهایی که به نوعی در حوزههای دستگاههای تلفن همراه، اینترنت، خدمات ابری و فن آوری نرم افزار فعالیت دارند برای اینکه بتوانند به خدمات مالی وصل شده و از آن استفاده کنند به نوعی اقدام به استفاده از فناوری مالی میکنند.