معرفی موتورهای جستجو (search engines) |👌نیازهاتو با چند کلیک برطرف کن

معرفی موتورهای جستجو (search engines) |👌نیازهاتو با چند کلیک برطرف کن

فرض کنید که در 100 سال قبل زندگی می‌کردید و نیاز به اطلاعات و یا یادگیری یک مقاله یا تخصص داشته و باید اطلاعات مورد نظر خود را به دست می‌آوردید، ‌علی‌رغم اینکه باید قبل از شروع هر کاری از اشخاص زیادی پرس و جو می‌کردید که اطلاعات خودتان را در کدام کتاب مجله می‌توانید به دست بیاورید، همچنین باید برای در دسترس داشتن کتاب یا مجله نیز به کتابخانه یا کتابفروشی مراجعه کرده تا موفق شوید به اطلاعات خود دست پیدا کنید‌، اگر صد سال پیش به چنین مشکلی برخورد می‌کردید حتماً باید این پروسه را برای به دست آوردن نتیجه لازم پشت سر می‌گذاشتید. امروزه موتورهای جستجو امکان دستیابی به هر اطلاعاتی را برای افراد فراهم کرده.

اما الان در عصری قرار داریم که قدرت علم و تکنولوژی به قدری گسترش یافته که فقط با چند کلیک ساده در موتورهای جستجو می‌توانیم کلیه اطلاعات و نیازهایی را که به دنبال آن هستیم را برآورده سازیم و همزمان چندین کتاب و مقاله را می‌توانیم با سرچ کردن در اینترنت به راحتی در دسترس داشته باشیم و از آن ها استفاده کنیم. با ظهور اینترنت یک شبکه جهانی گسترده و مملو از اطلاعات در دسترس همه افراد قرار دارد، در این بین ود‌سایت‌های اینترنتی نیز به وجود آمده‌اند که به صورت آنلاین نیازهای اشخاص را برآورده می‌سازند.

 تعریف موتورهای جست و جو (search engines)

به مجموعه‌ای از سخت افزار و نرم افزارهایی که می‌توانند در فضای مشخصی با در اختیار داشتن حجم زیادی از داده‌ها و اطلاعات نیاز کاربران را جستجو کنند و نتیجه جستجو را در اختیار آنان بگذارد، موتورهای جستجو یا search engines گفته می‌شود. برخی از موتورهای جستجوگر که عموم افراد با آنها آشنایی دارند عبارتند ازگوگل، یاهو، فایر فاکس و بینگ.

لزوما موتورهای جستجو مختص به وب نیستند و به موتور‌های جستجوگری که در فضای وب قرار دارند، موتور جستجوگر وب گفته می‌شود. برخی از موتورهای جستجوگر نیاز‌های دیگر افراد از قبیل جستجو روی حافظه موبایل، پایگاه، هارد دیسک و غیره را رفع می‌کنند.

در واقع موتورهای جستجو با در اختیار داشتن اطلاعات مختصری از کاربران، آنها را با طیف عظیمی از اطلاعات و نیاز هایشان رو به رو می‌کنند. کار کردن با موتورهای جستجو به امری عادی تبدیل شده است و اشخاص علاقه زیادی به جستجو در اینترنت توسط موتورهای جستجو را دارند. بر اساس آمار جستجو توسط search engines به دومین فعالیت عمده کاربران در دنیای وب تبدیل شده است و رتبه اول را ارسال و دریافت نامه الکترونیکی در اختیار دارد.

برسی عملکرد موتورهای جستجو

به صورت کلی عملکرد موتورهای جستجو به سه بخش کلی تقسیم می‌شود:

۱_ فهرست کردن اطلاعات (Indexing)

برای پاسخ دادن به نیاز کاربران در نتیجه جستجو باید دقت و سرعت عمل مناسبی داشت و به خوبی این نیاز را برآورده کرد. indexing با شیوه و الگوریتم خاصی که در برنامه کاری‌اش دارد و با طبقه‌بندی اطلاعات آنها را در جدول خود دسته‌بندی می کند و آماده ارائه به کاربران خواهد شد.

وقتی که کاربران توسط موتورهای جستجو سوال خود را می‌پرسند، نتیجه جستجو search به آن‌ها چگونگی به دست آوردن اطلاعات را می‌‌گوید. در واقع اطلاعات مورد نظر کاربران در کجا و چگونه قابل دسترس است و چگونه می‌توان به آن دست پیدا کرد؟

به پروسه‌ای که کاربر در موتورهای جستجوگر مطلب خود را وارد می‌کند تا با توجه به مطلب ارائه شده پاسخ را برای فرد نمایش دهند، search گفته می‌شود.

۳_ کراول یا خزیدن میان اطلاعات (crawling)

اگر بخواهیم تعریف درستی از crawling داشته باشیم باید این طور گفت، یک فضا در اختیار موتورهای جستجو است و با جستجویی که توسط کاربران انجام می شود این موتورهای باید متوجه شوند که چه اطلاعات جدیدی وارد شده و اطلاعات قبلی که وجود داشته چه تغییراتی را متحمل شده‌اند.

تاریخچه موتورهای جستجو

در سال 1993 اولین موتور جستجوی دنیا توسط Alan Emtage اختراع و راه‌اندازی شد، نام این موتور جستجو Archie بود. طریقه کار با این موتور جستجو به این صورت بود که از طریق پروتکل FTP می‌توانست اطلاعات را جمع آوری و دسته‌بندی کرده و آن را در اختیار کاربران قرار دهد.

معیار جمع‌آوری Archie فقط از طریق نام و تیتر مطلب انجام می ‌شد و دیگر نیازی برای ارائه هیچ گونه اطلاعات نداشت. پس از سال 1993 موتورهای جستجو متعددی ساخته شده تا بتوانند نیازهای کاربران را به خوبی برآورده سازند، سرشناسترین آنها گوگل است.

بهترین و کاربردی‌ترین موتورهای جستجوگر دنیا

در ادامه به برسی توانمندترین موتورهای جستجوی حال حاظر می‌پردازیم:

۱_ گوگل Google

بدون شک بهترین موتور جستجوگر حال حاضر دنیا، گوگل است. همه ما به محض اینکه با کلمه سرچ روبرو می‌شویم ناخودآگاه به یاد گوگل می‌‌افتیم. شرکت گوگل در سال 1998 به ثبت رسیده و قدم به دنیای تکنولوژی گذاشت و با قدرت از رقبا پیشی گرفت. گوگل در سال 2008 بیشترین بازدید‌ها را به نام خودش ثبت کرد و بر بام جستجوی دنیا قرار گرفت، امروزه موتور جستجوی گوگل در میان برترین موتورهای جستجو قرار دارد.

google به چندین دلیل توانسته به چنین جایگاهی برسد و دچار چنین محبوبیت و کیفیتی شود. مهم‌ترین دلیل موفقیت و محبوبیت گوگل بین ‌المللی بودن آن است زیرا کمتر موتور جستجویی توانسته بود زبان‌های مختلف را پوشش دهد و به تمامی آن‌ها سرویس دهی کند. گوگل توانسته است که بیش از 110 زبان را در موتورهای جستجوی خودش تعریف کند تا هر انسان با هر نوع زبان نیز مشکلی در کار کردن با آن نداشته باشد. طبق آمار بالغ بر 70 درصد از انسان‌های کره زمین از موتور جستجوگر گوگل برای کارها و بر طرف سازی نیازشان استفاده می‌کنند.

۲_ یاهو yahoo

این موتور جستجوگر یکی از قدیمی‌ترین موتورهای جستجوگر دنیا محسوب می‌شود. از قابلیت‌هایی که موتور جستجوگر یاهو دارد می‌توان به ایمیل باکس، دایرکتوری، سند مرکز بازی، مرکز خرید اطلاعات، اخبار و غیره اشاره کرد. معمولاً برای کسانی که تازه کار خود را با اینترنت شروع کردند و به اصطلاح مبتدی هستند، یاهو گزینه خوبی است. بخش ایمیل در یاهو بسیار کاربردی و پرطرفدار است. طبق آمار اعلام شده میزان استفاده مردم از یاهو 15.9 درصد است.

۳_ بینگ Bing

رقیب دیرینه گوگل یعنی شرکت مایکروسافت، موتور جستجوی Bing را راه‌‌اندازی کرده است. شاید یکی از اهداف مهم در طراحی و ساخت بینگ این بود که با گوگل به رقابت بپردازد و گوگل را بازنشسته کند، اما در این راه ناکام ماند. موتور جستجوی بینگ که به نام موتور تصمیم‌ گیری معروف است دارای امکاناتی مثل جستجوی مرتبط، جستجوی بصری و پیشنهادات است. شاید bing نتواند گوگل را به فراموشی بسپارد اما این موتور جستجوردر آینده حرف زیادی برای گفتن خواهد داشت. میزان استفاده مردم از این موتور جستجوگر، 14.1 درصد است.

۴_ ask.com

اساس و بنای این موتور جستجوگر بر پایه پرسش و پاسخ است. یعنی کاربران سوالات خود را پرسیده و پاسخ برای آن‌ها ارسال می‌شود. حدود 3 درصد مردم از این موتور جستجوگر استفاده می‌کنند.

۵_ Baidu

این جستجوگر چینی که در سال 2000 طراحی و ساخته شده از محبوبیت بسیار بالایی میان چینی‌ها برخوردار است. از آن جایی که جمعیت چین میلیاردی است، پس میزان جستجوهای این موتور نیز بالاست.

۶_ Wolframapha

این موتور جستجوگر تفاوت زیادی با جستجوگر‌هایی دارد که تا الان به شما معرفی کردیم. از Wolframapha برای محسابات عددی و داده استفاده می‌شود و به شما فرمول و داده‌هایی را می‌دهد تا مسائل خود را با کمک آنها حل کنید.

۷_ Yandex.ru

65 درصد جمعیت کشور روسیه از این موتور جستجو استفاده می کنند. به طوری که در رتبه 30 محبوب‌ترین جستجوگرهای دنیا قرار دارد و در کشور روسیه رتبه چهارم را در بین موتورهای جستجو به خودش اختصاص داده است. از این جستجوگر بیشتر برای معرفی خدمات و محصولات استفاده می‌شود.

سخن پایانی

 با روی کار آمدن موتورهای جستجو تحولی اساسی در زندگی بشر شکل گرفت و انسان‌ها با انجام دادن چند کلیک ساده با استفاده از موبایل، کامپیوتر و تبلت می‌توانند به دنیایی عظیم و نامحدودی از اطلاعات دسترسی داشته باشند. آنچه که موتورهای جستجوگر برای ما فراهم می ‌سازند گردآوری اطلاعاتی است که ما در کارهای مختلف به آنها نیاز داریم.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.