- مقالات دیجیتال مارکتینگ
- هوش تجاری (Business Intelligence) چیست؟ 4 مزایای مهم
هوش تجاری (Business Intelligence) چیست؟ 4 مزایای مهم
امروزه با توجه به دادههای آمار میتوانیم یک دید جامع و کلی از چگونگی عملکرد در کسب کارمان داشته باشیم و برای به دست آوردن درصد سود در تجارت و کسب کارمان میتوانیم از آمار کمک بگیریم. ما برای اینکه بتوانیم این اطلاعات را در دسترس داشته باشیم باید اطلاعات را به درستی برسی و ذخیرهسازی کنیم تا بتوانید به دید جامع و کلی در مدت زمان مشخص و تعیین شدهای دست یابیم، با استفاده از هوش تجاری میتوانیم این مهم را عملی کنیم.
هوش تجاری (Business Intelligence) به دانشی گفته میشود که از تجزیه و تحلیل اطلاعات یک سازمان یا شرکت به دست خواهد آمد. هوش تجاری میتواند با توجه به دادهها عملکرد بخشهای گوناگونی مانند خرید و فروش را مورد ارزیابی قرار دهد و بر روند شرکت تاثیرات مثبتی را ایجاد کند. با توجه به آمارهای ارزشمندی که Business Intelligence در اختیار مدیریت قرار میدهد میتواند باعث شود تا در تصمیمگیری دچاره اشتباه نشوید و راهکارهای ارزشمندی را برای تسریح در شرایط به وجود آورد.
فهرست مطالب
Toggleچرا باید از هوش تجاری استفاده کرد
هوش تجارای دارای چند مرحله است که با توجه به این مراحل اطلاعات اولیه گردآوری شده و بعد از اینکه این اطلاعات به درستی مورد برسی و تجزیه تحلیل قرار گرفتند به صورت مختصر در قالب متن و یا اعداد نموداری به ما گزارش خواهند شد. با توجه به اینکه در فرآیند Business Intelligence اطلاعات شرکت یا مجموعه در چند مرحله جمع آوری شده و با یکدیگر مورد ارزیابی قرار خواهند گرفت، برای بهبود در آیند کاری تصمیمات مورد نظر وضع خواهد شد.
مدیران میتواند با استفاده از هوش تجاری اطلاعات جامعتری را در اختیار داشته باشند و برای همکاری و مشارکت در کارها مشتریان و شرکا را ترغیب به همکاری کنند و یا با استفاده از این روش از رقبای خودشان پیشی بگیرند.
هوش تجاری را چگونه در کسب کارمان اجرا کنیم
- در گام اول تمامی اطلاعات باید برای تیم مدیریتی در هر شرکت و کسبکاری مشخص باشد و از همان اول باید در راس کار قرار گیرید. تیم مدیریتی باید تعیین کند که با چه ابزاری و از چه طریق گزارشها در اختیارشان باشد به عنوان مثال به صورت متنی، جدولی و یا نموداری.
- در گام دوم تیم پیادهسازی هوش تجاری باید داشبورد را طراحی کنند که با استفاده از قالبی که در گام اول مشخص شده است این کار انجام پذیر خواهد بود. در این مرحله مشخص خواهد شد که مدیر مجموعه چگونه به تمامی گزارشها دسترسی داشته باشد.
- در گام سوم تمامی اطلاعات در اختیار هوش تجاری قرار خواهد گرفت تا بتواند ضعفها را مورد ارزیابی قرار دهند و دلایل سود و زیان را مشخص کند. برای انجام این کار میتوان یک پایگاه داده در قسمتی از شرکت ایجاد کرد و تمامی بخشها را با آن مرتبت کرد.
- در گام چهارم باید به صورت آزمایشی طرح انجام شود که در این مرحله دقیق ترین فرمولها و دادهها برای آنالیز کردن اطلاعات توسط متخصصان هوش تجاری مورد استفاده قرار خواهد گرفت تا نتیجه لازم به دست بیاید.
- در گام پنجم که آخرین مرحله از فرآیند هوش تجاری است نمایش برسی با توجه به ترتیبی که در گام اول مشخص شده بود پخش خواهند شد. این چرخه که از پنج گام تشکیل شده است به صورت مستمر ادامه دارد و مرتب اطلاعات به روز را به دادههای دیگر افزوده خواهد کرد.
تاریخچه هوش تجاری
استفاده کردن از هوش تجاری روش نو و تازهای نیست و به اوایل اختراع رایانه باز میگردد. شاید در اوایل پیدایش کامپیوتر سرعت و قدرت رایانهها به مانند امروز نبوده اما به کمک Business Intelligence میتوانستند دادهها را تجزیه و تحلیل کنند. در سال 1989 برای نخستین بار بود که هوش تجاری توسط آقای (هوارد درسنر) که عضو گروه گارتنر بود معرفی شد.
تعریفی ابتدایی که از هوش تجاری در اوایل پیدایشش میکردند این بود که به یک فلسفهای مدیریتی گفته میشود که میتوان با آن اطلاعات را پایش کرد و برای گرفتن تصمیمات مهم و کاربردی در سازمانها و شرکتها از آن استفاده کرد.
هوش تجاری چه مزایایی دارد
برای اینکه شما به درک درستی از هوش تجاری دست یابید، در ادامه به برسی مزایای آن خواهیم پرداخت:
۱_ بالا بردن بهروری
با توجه با اینکه میتوان با هوش تجاری عوامل سود و زیان را در کارها مشخص کرد و با شناسایی موارد مضر و زیان بار میتوانید از ضرر بیشتر احتمالی جلوگیری کرد.
۲_ گزارش دهی مرتب
به دلیل اینکه هر سازمانی متشکل از بخشهای گوناگونی است مدیر این مجموعهها برای پیش بردن کارها نیازمند به گزارش دهی خواهد بود که این کار اگر قرار باشد به صورت دستی انجام شود زمان و هزینه زیادی را صرف خواهد کرد. با استفاده از هوش تجاری مدیر هر قسمت میتواند عملکرد و گزارش را به صورت دقیق در دسترس داشته باشد و این امکان را دارد تا بتواند به صورت مستمر گزارش کل مجموعه را مشاهده کند.
۳_ بالا بردن کیفیت در رقابت
با توجه به اینکه همیشه در تمامی عرصهها رقابت وجود دارد زمانی میتوانید در این فضا پیشرفت کنید که بتوانید آمار درست و مشخصی از سود و زیان و همچنین پیش بینیهای آینده داشته باشید و با انجام درست این کارها فضای رقابتی لذت بخشی را تجربه خواهید کرد.
۴_ پایین آوردن هزینه
با توجه به پیشرفت تکنولوژی شرکتها و موسسهها باید برای برسی و دستهبندی دادهها افرادی را استخدام کنند، استخدام نیروی کار اضافی میتواند هزینههای زیادی را به همراه داشته باشد. با در اختیار داشتن سیستم هوش تجاری این هزینهها از بین خواهد رفت و تمامی دادهها و اطلاعات با سرعت زیادی جمع آوری شده و دستهبندی میشوند.
هوش تجاری چه معایبی دارد
حال نوبت این است که به برسی معایب Business Intelligence بپردازیم:
۱_ نداشتن برنامهریزی
نداشتن برنامهریزی میتواند کارهایی را که با استفاده از هوش تجاری انجام میشود را با شکست مواجعه کند.
۲_ دنبال نکردن اهداف
توجه داشته باشید که هر پروژهای که با هوش تجاری انجام میدهید باید هدف مشخصی داشته باشید و در صورت نداشتن اهداف مشخص احتمال شکست پروژه وجود خواهد داشت.
۳_ اشتباه کردن بخش اجرایی
عدم همکاری در بخشهای اجرایی یک پروژه میتواند عواقب جبران ناپذیری را به دنبال داشته باشد.
۴_ پایین بودن سطح دانش پرسنل
میزان دانش کارمندان یک پروژ نشان دهنده درست انجام شدن کارها است و اگر سطح علم و دانش پرسنل کم باشد درصد و موفقیت را در هوش تجاری پایین خواهد آورد.
سخن پایانی
در واقع هوش تجاری را باید یک مشاوره ذبده و تمام عیار دانست که میتوانید با کمک آن آمار و ارقام واقعی و میزان درصد سود در زمان حال و آینده را مشخص کنید و با توجه به راهکارهای مفید و سودمندی که Business Intelligence به شما میدهد، میتوانید میزان سود را در شرکت و کسب کارتان بالا برد.