- مقالات متفرقه
- معرفی کد کپچا | تشخیص انسان از ربات
معرفی کد کپچا | تشخیص انسان از ربات
شاید برای شما این موضوع پیش آمده باشد که به محض ورود به یک وبسایت در اینترنت با یک باکس یا بخشی مواجه شده باشید، در واقع این بخش که اصطلاح انگلیسی آن CAPTCHA است وظیفه دارد که انسان را از ربات تشخیص دهد. حال سوال اصلی این است که کپچا چیست و چه کاربردی دارد؟
کپچا به باکسهایی گفته میشود که در آن فرمهای مختلفی وجود دارد، نحوه پر کردن این فرمها به گونهای است که شما باید باکس مورد نظر را با توجه به درخواستی که ربات از شما دارد مانند اعداد، نوشته ها، تصاویر، کدها و غیره را پیدا کرده و مشخص کنید. برای درک بهتر شما از این مفهوم یک تعریف ساده و قابل فهم از کپچا را برایتان شرح می دهیم.
فهرست مطالب
Toggleکد کپچا چیست
فرآیند یا آزمایش که توسط آن انسان از کامپیوتر تشخیص داده می شود را کپچا میگویند. این روش برای وبسایتها بسیار ساده بوده و امنیت آنها را تامین می کند. capuche برخلاف کاربرد خوب برای وبسایتها کار را برای رباتهای کامپیوتری بسیار سخت کرده است.
کپچا مخفف عبارت (completely Automated public Turing to tell computers and apart) به معنای آزمایشی اتوماتیک برای تشخیص انسان از کامپیوتر است. کپچاها برای اولین بار در سال 2000 و در دانشگاه (کارنگی ملون) ابداع شدند و تا امروز مورد استفاده قرار گرفتهاند. اولین کپچا در Yahoo افتتاح شد و مورد استفاده قرار گرفت و بعدها وبسایتها برای بخشهای حساس و مهم از آن استفاده کردند.
بعضی از کاربران دوست دارند مالکیت وبسایتها را به اختیار خود درآورند و مطالب آن وبسایت را هک کنند اما با توجه به امکان استفاده از CAPTCHA هک کردن وبسايت برایشان بسیار پر زحمت و در مواقعی غیرممکن خواهد بود. هنگام ورود به وبسايتی یا ثبت نام در آن شما با کپچاها مواجه میشوید، این کار برای این است که رباتها نتوانند عضو وبسایت مورد نظر شوند و اقدام به هک آن کنند.
نحوه کارکرد کپچا
در ابتدا به دلیل اینکه کامنتهای متعدد و زیادی توسط رباتها در وبسایتهای مختلف قرار میگرفت حس خوبی را به کاربران و صاحبان وبسایت منتقل نمیکرد، به همین دلیل کپچا روی کار آمد و روز به روز کار را برای رباتهای کامپیوتری سخت و سخت تر کرد.
موضوع دیگر خرید زیادی بود که از طریق رباتهای هکر از وبسایتها انجام میشد و نظارتی بر روی آنها نبود. اگر کاربر به هنگام وارد کردن مشخصات در کپچا با مشکل مواجه شد، باید دوباره اطلاعات را وارد کند و تا وقتی که اطلاعات صحیح وارد نشود امکان ورود به وبسایت را نخواهد داشت.
معروفترین و شاید سختترین نوع از کپچاها آنهایی هستند که حروف و اعداد به هم ریخته را در ساختار خود دارند و از کاربر وارد شده در وبسایت می خواهند تا اعداد و حروف درهم را برای آنها در کادر مشخص شدهای بنویسند.
بررسی انواع CAPTCHA
به طور کلی CAPTCHA در وبسایتهای گوناگون و برای کارهای مختلفی به کار گرفته میشود که برخی از آنها را برایتان شرح خواهیم داد:
۲_ (CAPTCHA) بدون تعامل با کاربر
نوعی از تیم شناسایی است که در آن با رفتاری که کاربر و تعاملی که با محتوا موجود انجام میدهد او را شناسایی کرده و با استفاده از یک سری فاکتورهای مشخص شده، کپچا با در نظر گرفتن این موارد ربات را از انسان تشخیص خواهد داد.
۲_ (CAPTCHA) که توانایی تشخیص تصویر را دارد
این نوع از آزمایش که با استفاده از تصاویر صورت میگیرد و تعداد تقریبی آن ۹ الی ۱۶ تصویر است که به شکل پازل مقابل کاربر قرار میگیرد و او باید با توجه به نکاتی که کپچا از او میخواهد تصاویر را به شکل صحیح انتخاب کند. برای مثال در مسائل تشخیص دادن عکس حیوانات، گیاهان و سازههای انسانی یا طبیعی مثل پل، خانه، ماشین، تپه و غیره از آن استفاده میشود، زیرا برای پرسیدن این گونه سوالات محدودیت خاصی وجود ندارد. کپچا مواردی را از شما می طلبد که در جهان شناخته است و به چشم شما نیز آشنا باشد.
۳_ (CAPTCHA) هایی با کادر انتخابی
در این روش که سادهترین روش هم به شمار می آید شما با یک کلیک شناخته خواهید شد. برای مثال شما عبارت “من ربات نیستم” را انتخاب کرده و منتظر پاسخ کپچا میمانید. کپچا تمامی رفتارهایی را که هنگام کلیک کردن انجام میدهید را شناسایی و آنالیز میکند و اگر متوجه شد که شما ربات نیستید به شما اجازه ورود به وبسایت دلخواهتان را می دهد.
در کدام بخشهای حساس و کلیدی وبسایتها از کپچا استفاده میکنند
زمانی که کاربر به هنگام ورود به کاور CAPTCHA رفتاری شبیه به رفتار ربات از خودش بروز دهد، کدهای کپچا فعال میشوند. برای مثال هنگامی که کاربر چند بار روی صفحات وب کلیک کند باعث میشود که کد کپچا فعال شود و او را ربات تشخیص دهد.
سخن پایانی
در این مقاله به بحث و معرفی CAPTCHA پرداختیم و محاسن آن را برایتان شرح دادیم، اما این نکته را فراموش نکنید که هر چند استفاده از کپچا از هک شدن و اسپم شدن وبسایتها جلوگیری می کند، اما استفاده نادرست و نا به جا از آنها باعث از دست دادن مخاطبان و کاربران وبسایتتان خواهد شد، زیرا گاهی اوقات در کاور کپچاها سوالات و کدهایی نوشته شده است که تشخیص آن برای کاربران امری سخت خواهد بود و کاربران بعد از چند بار امتحان کردن کدها و موفق نشدن عملیات به معضل برخورد کرده و با مواجه با چنین مشکلاتی وبسایت شما را ترک خواهد کرد، این گونه شما کاربران خود را از دست میدهید.