تلنت (Telnet) چیست

تلنت (Telnet) چیست

یکی از قابلیت‌های مهمی که سیستم عامل یونیکس دارد، این است که کاربران امکان ورود به سیستم را از راه دور خواهند داشت و کاربران قادر هستند که با در اختیار داشتن یک ترمینال و در هر موقعیتی که هستند از طریق یک خط ارتباطی مانند تلفن وارد سیستم راه دور شوند و از این طریق بتوانند سرویس مورد نظرشان را دریافت کنند. در واقع کاربران بعد از اینکه اهراز هویت شدند قادر هستند تا از طریق سیستم Telnet سرویس لازم را دریافت کنند، این کاربران با کسانی که امکان کار کردن به صورت مستقیم با سیستم را دارند تفاوتی نخواهند داشت.

پروتکل Telnet

تلنت به یک پروتکل گیرنده و سرویس دهنده تحت شبکه گفته می‌شود که روش کارکرد آن بر اساس انتقال ارتباطی است و برای ایجاد کردن یک ارتباط دو طرفه متنی از طریق پایانه‌ها ایجاد خواهد شد.

Telnet مخفف واژه‌ی (Telecommunication Network) است که می‌توان از این پروتکل در شبکه‌های محلی و اینترنت استفاده کرد. در واقع میتوان گفت که پروتکل تلنت یک نرم افزار است برای اتصال به دیگر کامپیوترها مانند HTTP ،SMTP ،POP ،FTP و از آن برای تشخیص دادن عملکرد پورت‌ها نیز استفاده می‌شود که نشان از مهم بودن این پروتکل دارد.

روش کارکردن Telnet

 روش کارکرد تلنت به این شکل است که یک ترمینال مجازی از سیستم سرویس دهنده را بر روی کامپیوتر شما شبیه سازی خواهد کرد و تمامی دستوراتی را که شما به تلنت می‌دهید به صورت مناسب و مفیدی به کامپیوتر سرویس دهند ارجاع خواهد داد. زمانی که این پروسه اجرا شود نتیجه‌ای که به دست خواهد آمد دوباره به پروتکل Telnet باز خواهد گشت، در واقع باید اینگونه برداشت کرد که تلنت باعث خواهد شد تا مشخصه سرویس دهنده‌های حقیقی برای ما شبیه سازی شود.

شاید با توجه به توضیحاتی که در مورد Telnet داده شد آن را یک برنامه ساده تلقی کنید که وظیفه دارد تا دستورات را ارسال کرده و نتیج آن را دریافت کند، اما باید گفت که تلنت یک پروتکل پیچیده است زیرا باید با ترمینال‌های زیادی خود را مطابقت دهد مثلا دو کامپیوتری که یکی از آنها با استفاده از کدهای ebcdic و دیگر کامپیوتر کدهای ascll را برای کارهای خودش استفاده می‌کند، تلنت وظیفه دارد که نوع خروجی شبیه سازی شده را انجام دهد و تشخیص و تبدیلات مورد نظر را مشخص کند.

Telnet چه کاربردهایی دارد

  • متخصصین شبکه برای اینکه بتوانند سخت افزار را راه‌اندازی کنند از تلنت استفاده می‌کنند.
  • Telnet این قابلیت را دارد که در هاست مقصد امکان دسترسی داشتن به فایل‌های مختلف را فراهم کرده، در واقع امکان انتقال دارد.
  • بیشترین مصرف Telnet برای مدیریت کردن سیستم از راه دور است.

چه دستوراتی در Telnet اجرا می‌شود

یک سری دستورات در تلنت اجرا می‌شود که عبارتند از:

۱_ دستورات کاربری

به یک سری دستورات گفته می‌شود که در محیط تلنت اتفاق می‌افتد و زمانی که کاربر آنها را ارسال می‌کند، امکان محاوره با برنامه Telnet خود را دارد.

۲_ دستورات داخلی

به دستوراتی گفته می‌شود که در بین سرویس دهندگان تلنت و برنامه سرویس گیرنده مبادله خواهد شد و کاربران امکان هیچ گونه دخالتی را در این دستورات نخواهند داشت و فقط می‌توانند مبادله که در این سیستم صورت می‌گیرد را مشاهده کنند، دستورات جهانی دارای یک قالب استاندارد جهانی هستند.

Telnet چه مزایا و معایبی دارد

در ادامه به برسی مزایا و معایب تلنت خواهیم پرداخت:

مزایا

  • تلنت به منابعی که در هاست وجود دارد دسترسی کاملی دارد.
  • Telnet قابلیت اتصال در میان پلتفرم‌های یونیکس، مک، ویندوز و لینوکس را فراهم خواهد کرد.
  • یکی دیگر از مزایای مهم تلنت این است که کلاینت‌ها در فرآیند تلنت قادر خواهند بود تا هر کاری را انجام دهند.

معایب

  • هکرها می‌توانند به راحتی به دستگاه دسترسی داشته باشند.
  • تعداد سرورهایی که از Telnet پشتیبانی می‌کنند کم هستند.
  • از دیگر معایب تلنت این است که در زمان انتقال داده اطلاعات، هیچ گونه رمزی را استفاده نمی‌کند.

برنامه Telnet در چند قسمت سازماندهی می‌شود

به صورت کلی برنامه‌هایی که در تلنت سازماندهی می‌شوند به دو قسمت تقسیم می‌شوند:

1- پروسه‌های سرویس گیرنده تلنت

برنامه‌ای است که بر روی کامپیوتر کاربر نصب خواهد شد و با توجه به سیستم و نرم افزاری که در کامپیوتر کاربر وجود دارد، باید مراحل برقراری یک ارتباط تلنت را به خوبی اجرا کرده و بتواند به شکلی یک ترمینال مجازی را شبیه سازی کند و دستوراتی را که کاربر ارسال می‌کند با سرویس دهند سازگار و مرتبط است.

وقتی که شما از پروتکل Telnet استفاده می‌کنید زمانی که ارتباط شما برقرار می‌شود تلنت از شما درخواست یک رمز عبور و کد کاربری دارد و بعد از اینکه آن را تایید کردید، با ظاهر شدن خط فرمان شما امکان ارسال کردن هر چیزی که می‌نویسید را دارید.

2- پروسه سرویس دهنده تلنت

برنامه‌ای است که وظیفه دارد درخواست‌های ورودی را برای شکل‌گیری یک ارتباط تلنت قبول کند و بعد از اینکه با برنامه سرویس گیرنده هماهنگی‌های لازم را انجام داد، قادر است که به او سرویس دهد. این برنامه در یک محیط یونیک به نام telnetd شناخته خواهد شد، مکان نصب پروسه سرویس دهنده تلنت بر روی کامپیوتر سرویس گیرنده نصب و اجرا خواهد شد.

سخن پایانی

ما در این مقاله به برسی Telnet پرداختیم و شما را با این پروتکل بیشتر آشنا کردیم و روش‌های فعالیتی که پروتکل تلنت در سرور دارد را برای شما بیان کردیم، امیدواریم که شما نیز از این مقاله لذت برده باشید. شما نیز هر گونه اطلاعاتی در این رابطه دارید می‌توانید با ما به اشتراک بگذارید.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.