مزیت رقابتی (Competitive Advantage) چیست؟

مزیت رقابتی (Competitive Advantage) چیست؟

مزیت رقابتی به یک سری از قابلیت‌ها و توانایی‌ها گفته می‌شود که به شرکت‌ها و کسب کارها این امکان را می‌دهد تا عملکرد خوب و مناسبی را در مقایسه با دیگر رقبایشان داشته باشند و گوی سبقت را از آنها بربایند. هدف اصلی که در Competitive Advantage افراد به دنبال آن هستند این است که عملکرد بهتری را از دیگر رقبا وهمکارانشان به نمایش بگذارند. شرکت‌ها و سازمان‌هایی که از مزیت رقابتی برخوردار هستند باید عملکرد قابل قبولی را از خودشان به نمایش بگذارند و در میان شرکت‌هایی قرار گیرند که دارای عملکرد مناسب و مطلوبی هستند.

استراتژی‌هایی که می‌توان با استفاده از آنها مزیت رقابتی ایجاد کرد

در ادامه به برسی مواردی خواهیم پرداخت که می‌توان با استفاده از آنها یک مزیت رقابتی استاندارد را پیاده سازی کرد:

۱_ تمایز

در این استراتژی خدمات و محصولاتی که یک شرکت ارائه می‌دهد با محصولات و خدمات دیگر شرکت‌ها تفاوت دارد و با توجه به این موضوع این امکان وجود خواهد داشت تا بتوان محصولات با کیفیتی را به مشتریان ارائه داد. زمانی که یک شرکت و سازمان در انجام استراتژی تمایز بتواند موفق عمل کند توانایی این را خواهد داشت تا قیمت محصول و خدماتش را از دیگر رقبایش بالاتر ببرد، زیرا کیفیت بالاترایجاد کرده است.

۲_ تمرکز

در این نوع استراتژی شرکت بر روی فروش محصولات و خدمات به بازارهای کوچکتر تمرکز خودش را قرار خواهد داد، در صورتی می‌توان استراتژی تمرکز را به خوبی پیاده سازی کرد که شرکت بتواند به خواسته‌ها و نیازهای متفاوت مشتریان پاسخ مناسبی داده و نیازهای آنها را به خوبی فراهم سازد.

۳_ مدیریت کردن هزینه

در این استراتژی هدف اصلی که دنبال می‌شود این است که محصولات و خدمات با کمترین قیمت ممکن به دست مشتریان برسد، این به دان معنا است که تولید کردن محصول نیز باید با کمترین هزینه ممکن صورت گیرد تا تولید کننده متحمل ضرر نشود.

در چه بخش‌هایی از کسب کار از مزیت رقابتی استفاده می‌شود

استفاده کردن از مزیت رقابتی به یک بخش خاص از کسب کار خلاصه نمی‌شود و باید از آن در تمامی شاخه‌های کسب کار استفاده کرد، در ادامه به بخش‌های مهمی که باید از مزیت رقابتی استفاده کرد اشاره می‌کنیم:

  • در بخش نحوه فروش محصولات و خدمات
  • در بخش نحوه ارسال محصول
  • در بخش قیمت گذاری محصولات
  • در بخش سرعت وب‌سایت یا اپلیکیشن
  • در بخش استفاده کردن از فناوری و تکنولوژی‌های به روز و جدید
  • در بخش خدمات پس از فروش

ترفندهای ایجاد مزیت رقابتی

برای ایجاد مزیت رقابتی یک زری ترفندها وجود دارد که شامل:

قدم اول: شما باید یک برسی رقابتی را انجام دهید

 در این مرحله شما باید تحقیق کنید که کدامیک از ترفند‌ها بازاریابی می‌تواند موقعیت مناسبی را برای شما به وجود آورد، مثلا فعالیت در کدامیک از شبکه‌های اجتماعی و یا استفاده از (گوگل ادورز) برایتان مناسب خواهد بود و بعد شباهت‌ها و تفاوت‌هایی که در میان کالا و خدمات وجود دارد را برسی کنید.

شما می‌توانید به ارزیابی محصولات و رقبایتان پرداخته و به برسی شباهت‌ها و تفاوت‌هایی که محصولات رقبا نسبت به محصولات شما دارد رسیدگی کنید، بعد از اینکه تفاوت‌ها را پیدا کردید می‌توانید تغییراتی را در محصولات ایجاد کنید یا شاید انجام تغییرات نیاز نباشد. برای اینکه شما بتوانید تشخیص دهید که تغییرات لازم است یا خیر باید از خودتان این سوال را داشته باشید که اعمال تغییرات و یا تغییر ندادن چه مزیت و سودی برای شرکت به همراه دارد.

قدم دوم: صحبت کردن با مشتریان

برای اینکه بتوانید با مشتریانتان صحبت کنید می‌توانید از دو روش استفاده کنید:

1- مصاحبه حضوری

2- نظر سنجی آنلاین برای انجام مصاحبه حضوری با مشتریان

باید از کسی در نظر سنجی آنلاین استفاده شود که برای این کار استخدام شده باشد و اطلاعاتی که به دست می‌آید بی‌طرف و منصفانه باش. دقت داشته باشید که به بازخورد مشتریان و نظر سنجی توجه کنید، زیرا امکان دارد که پیشنهادات و نظراتی را با شما در میان بگذارند که شما بتوانید برا بهبود و ارائه خدمات با کیفیتر از آنها استفاده کنید. سولاتی که می‌توایند در این مرحله از مشتریانتان بپرسید به این صورت باید باشد:

  • مشتریان کدام قسمت از کارهای شرکت شما را می‌پسندد؟
  • از دید آنها چه بخش‌هایی نیاز به بهبود دارد؟
  • شرکت‌های ایدال چه خدمات و امکاناتی را به کاربران و مشتریان ارائه می‌دهند؟

قدم سوم: اطلاع رسانی مزیت رقابتی جدید به تمامی مشتریان و مخاطبان

این مرحله بسیار مهم و هائز اهمیت است و دشواری‌هایی را به همراه خواهد داشت، شما باید اول اطمینان حاصل کنید که برنامه‌هایی که دارید قابل اجرا هستند، بعد با استفاده از [شبکه های اجتماعی، ایونت‌ها و نمایشگا‌ه‌ها] اقدام به اطلاع رسانی اخبار جدید به مشتریانتان کنید.

چگونه می‌توان مزیت رقابتی مناسبی ایجاد کرد و از همکاران گوی سبقت را ربود

رقابت در دنیای امروزی به یک امر مهم و حیاتی در میان کسب کارها تبدیل شده است، شما برای اینکه بتوانید مزیت‌هایی را که دیگر رقبایتان ارائه می‌دند را به درستی ارزیابی کنید باید یک سری موارد را به خوبی رعایت کنید، این موارد عبارتند از:

1- تحلیل کردن مشتریان

توجه داشته باشد که اگر مشتریان نباشند کسب کار شما نیز تعطیل خواهد شد پس باید مشتریانتان را همیشه در نظر داشته باشید زیرا آنان هستند که بابت خرید محصولات و کالا به شما مبلغی را می‌پردازند. شما باید به خوبی با نیاز‌های مشتریانتان آشنا شوید و بفهمید که آنها چه خواسته ونیازهایی دارند، با توجه به این اطلاعات به نیازها و علایق آنها پاسخ درست و مناسبی را بدهید.

2- کسب کردن دانش

شما برای اینکه بتوانید از دیگر رقبا و همکارانتان متمایز شوید، باید به توانمندی و عملکرد مجموعه کاری خودتان تکیه کنید. مثلا زمانی که در مجموعه خودتان یک تیم کاری داشته باشید بهتر از دیگر رقبایتان قادر هستید تا محصولات و کالای خودتان را به فروش برسانید، باید به توانمندی و دانشی که دارید تکیه بزنید زیرا سبب می‌شود تا یک مزیت رقابتی دست نیافتنی را برای شما فراهم سازد.

3- تحلیل کردن رقبایتان

از دیگر نکات مهمی که در ایجاد مزیت رقابتی نقش اساسی ایفا می‌کند، می‌توان به تحلیل کردن رقبا اشاره کرد. شما با دنبال کردن رقبایتان در خواهید یافت که آنها چه خدماتی را به مشتریان ارائه می‌دهند و فاقد کدامیک از خدمات مهم در مجموعه خود هستند. شما باید با شناسایی نقاط ضعف رقبایتان آن نقاط ضعف را تبدیل به نقاط قوت خودتان کنید و از این طریق مشتریان را به سمت خودتان جذب کنید. توجه کنید که نباید یک نسخه کپی از دیگر همکارانتان باشید و در واقع شما باید خدمات و امکانات بهتری را به کاربران و مخاطبانتان ارائه دهید و متفاوت باشید تا آنها را به سمت خودتان جذب کنید.

سخن پایانی

مزیت رقابتی به توانایی‌هایی گفته می‌شود که شرکت را قادر می‌سازد تا همواره عملکرد بهتر را از دیگر همکاران و رقبایش به نمایش بگذارد و دیگر رقبا به سادگی قادر نخواهند بود تا با آن به رقابت بپردازند زیرا آن شرکت و مجموعه از کیفیت و توانایی بالایی برخوردار است. برای اینکه یک سازمان و کسب کار بتواند به مزیت رقابتی دست یابد، باید هم توانایی داخلی خودش را در نظر گیرد و هم به موقعیت‌های خارجی که برایش به وجود می‌آید توجه ویژه‌ای داشته باشد.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.